Acabem a Jerusalem, la ciutat de David

Acabem a Jerusalem, la ciutat de David

Aquest és el darrer episodi sobre “els llocs del Rei David”, seguint els nostres “Recorreguts per Israel”. Visitarem dos llocs molt emblemàtics per al poble hebreu: Gabaon i, finalment,...Jerusalem!.

A l’article anterior (Hebron, primera capital del regne de David) vam ser a la primera capital del regne de David, quan després de la mort de Saül, només la tribu de Judà va donar suport a la successió que Déu havia establert. En aquelles circumstàncies, els exèrcits dels dos bàndols van anar a trobar-se a una ciutat anomenada Gabaon, concretament a la “cisterna” on s’emmagatzemava l’aigua de pluja (2 Samuel 2:8-13).


En aquell lloc hi va haver una “baralla” en què van participar 24 joves (12 per bàndol) que probablement volia evitar una guerra... El resultat va ser l’absurda mort de tots ells i, per tant, no va servir de res, i la guerra civil va començar a Israel.


És per això que som a...

Gabaon

Les preguntes que ens fem primerament són: sabem on era aquesta ciutat, i podem anar-hi avui en dia a visitar-la? Doncs les respostes són: rotundament sí a la primera i, un “sí amb complicacions” a la segona.
Ho expliquem.

Gabaon es va identificar de forma “científica” a mitjans del segle XIX amb l’actual Al Jib, una vila àrab d’uns 5.000 habitants dins de la zona de Cisjordània -sota el govern de l’Autoritat Palestina- que es troba a tan sols 10 km al nord-oest de Jerusalem. Ho va fer Edward Robinson, un nord-americà a qui es considera el fundador de l’arqueologia bíblica i que, entre d’altres, va descobrir el túnel de Siloè o d’Ezequies i l’arc de Robinson (aquest, que formava part d’un aqüeducte, és a tocar de la part visible del conegut com a “Mur de les Lamentacions”), a la Ciutat Vella de Jerusalem.
Si volguéssim anar-hi des de Jerusalem, el millor seria fer-ho per carretera, amb un guia contractat i vehicle amb matrícula “palestina”. Si sortim de la Porta de Damasc, prendrem la carretera 60 i, passant molt a la vora del conegut barri de Sheikh Jarrah (on fa un temps hi va haver molts conflictes per unes disputes entre àrabs i jueus relacionades amb la propietat dels habitatges), arribarem a Al Jib en tan sols mitja horeta.