Com estimar els teus germans?

Com estimar els teus germans?

Aquests últims dies he estat observant la relació en públic entre alguns germans i germanes. Potser no és una sorpresa per tu, però he vist que les relacions entre germans són estranyes. Un minut eren els millors amics, i al minut següent ja no s’aguantaven. Si tens germans o germanes, segur que saps què vull dir. 

Conviure no sempre és fàcil, però els teus germans i germanes tenen els mateixos drets (i deures) que tu. Per tant, he recollit algunes formes, observades en algunes persones, que pots utilitzar per a estimar els teus germans. Sobretot per a preparar-te per aquells moments en els quals pots contestar amb ira, i penses que els germans sempre es posen “enmig com el dijous i molesten”.

Fes costat als teus germans

Sempre que penso en els meus germans, recordo els moments d'adversitat que hem passat junts. Tot el que ens dona Déu té un propòsit, per això crec que el propòsit dels germans és poder fer-nos costat en els moments d’angoixa. Els teus germans també poden caminar amb tu en aquestes circumstàncies.

Tots experimentem pèrdues de tota mena, com els meus germans i jo, que fa dues setmanes vam perdre el nostre avi patern. 

Sincerament, hi ha poques coses millors que passar per aquestes pèrdues al costat dels germans, persones que comparteixen un viatge de dolor semblant al que estàs passant. 

És cert que els teus amics també et poden ajudar d’alguna manera, però els teus germans coneixen tots els aspectes d’algunes històries de la teva vida, i perquè sigui possible fer costat als teus germans has d’assegurar que els teus germans no estiguin al final de la teva llista de tasques pendents. 

Aleshores, sigues allà per ells si estan lluitant amb alguna cosa, parla amb ells i poseu-vos al dia amb regularitat i prega per ells perquè Déu els cuidi, els ajudi i creixin espiritualment. 

Viu en pau amb els teus germans

Una de les característiques més importants de l’Evangeli és la seva capacitat per transformar la nostra manera d’interactuar amb els nostres germans. La Paraula de Déu parla de l’amor de Déu. Per tant, si estimem Déu hem de ser capaços de respondre a les situacions amb estima. Almenys treballa-ho.

Ara recordo que, quan era preadolescent i adolescent, no sempre veia als meus germans com les persones més fàcils d’estimar. 

Estaràs d’acord amb mi que, de vegades, hi ha rivalitats entre germans, degut a la gelosia o l’egoisme. Però com hem dit abans, Déu ens els ha donat amb un propòsit. Per tant, la gelosia o l’egoisme no poden ser una excusa per no viure en pau amb els teus germans. 

La llar sempre ha sigut el millor laboratori per aprendre a cultivar amistats, per aprendre a viure en pau, per saber perdonar, i per tractar-nos els uns als altres amb respecte i amabilitat.

Estima els teus germans

A la primera carta de Joan, podem llegir que “el qui estima el seu germà, està en la llum”. Tot i que la cultura digui que has de ser tu mateix i perseguir els teus propis somnis, sense deixar que ningú s’interposi en el teu camí, i que segueixis el teu cor, i que facis el que “et doni la gana”, has de recordar que, si no vigiles, això pot implicar allunyar-te d’aquesta “llum”, que és Déu, i allunyar les persones que has d’estimar i cuidar, com els teus germans. 

En aquell moment que penses que el teu germà o la teva germana envaeix el teu espai, o fins i tot interromp la teva conversa, o simplement no et deixa estar “en pau”, és quan el teu món ha de girar al voltant de Crist, i no pas al teu voltant.

En comptes de centrar-te en tu mateix i exaltar els teus propis desitjos per sobre dels seus, es tracta d’estimar els teus germans i cuidar-los.

Conclusió

Per acabar, la Bíblia està plena d’exemples de relacions entre germans menys positives: Caín i Abel, Jacob i Esaú, Josep i els seus germans, etc. Això va provocar un gran mal i no és com Déu vol que siguin les coses. 

La Bíblia és clara: els germans s’han d’estimar. Déu fa servir la família com a imatge de les relacions entre cristians. Per cert, com tractes els teus germans espirituals? 

Per tant, si realment t’interessa estimar els teus germans i no saps per on començar, pots fer-ho fent-los costat en els moments d’adversitat, viure en pau i estimant-los de forma intencionada.

Quines estratègies utilitzes per intentar que les teves relacions amb els teus germans siguin d’estima? Comenta-ho aquí a baix!

Comentaris