¿Com prendre millors decisions?

¿Com prendre millors decisions?

Estic segur que quan eres petit o petita et van preguntar més d’una vegada què volies ser quan fossis gran

Jo crec que a l’inici volia ser jugador de futbol d’algun equip important d’Europa, però vaig passar per altres professions més, fins que els videojocs em van fer voler ser programador de software.

Ara ja no és un joc

Ara, que ets una mica més gran, ja ningú et fa aquesta pregunta. És cert que quan eres petit tenies grans somnis, però ara la por que te la facin minimitza la dimensió d’aquells somnis.

El que volem ser i fer ja no és un joc on podem “créixer” i canviar d’opinió cada cinc minuts si no ens agrada. “Tota felicitat és innocència”, ja deia Marguerite Yourcenar

Ara estàs cridat a prendre decisions sobre opcions universitàries, pagaments de la matrícula, pagar les factures, llogar un pis, triar parella, etc, etc. Ara totes les decisions limiten el canvi d’opinió, i tenen conseqüències. En aquests moments és quan et preguntes “i què passa si trio malament?”. 

Tres suggeriments per a millors decisions

Prendre grans decisions que defineixen la vida pot ser aclaparador. Sobretot perquè, de vegades, els joves comencen a creure en una etiqueta que se'ls ha donat i els impedeix veure's com Déu els veu: dignes d'amor, capaços de fer una gran feina per al regne de Déu, i valuosos. 

El cert és que Déu ens va fer amb la capacitat de prendre decisions, i les hem de prendre. Per això, avui vull compartir amb tu tres suggeriments que et poden donar un cop de mà a l’hora de triar.

1. Saber cap a on vas

Prendre decisions està més relacionat amb buscar direcció que buscar perfecció. Així doncs, per avançar en la direcció correcta necessites saber quina és aquesta direcció. Perquè “passejar és bo per al cos i per a l'esperit”, però passejar per la vida no dona els millors resultats.

Centra’t i descobreix on Déu vol que vagis. En cas de dubte, seguir Jesús sempre és un bon camí

En les teves petites eleccions diàries, centra’t a ser obedient a Crist. Penso que ser obedient en les coses petites és el que t'obrirà el cor per a conèixer les coses grans. Déu té un pla per al teu dia, i també té un pla per a tota la teva vida.

2. Entendre que assumir riscos forma part de la vida

Si ets com jo, segur que sempre vols saber el resultat final de les coses, i que sigui feliç. A més, crec que, com a humans, tots tenim el desig que la vida sigui segura, fàcil i còmoda. Volem la seguretat que tot sortirà bé. La realitat és que, en la majoria dels casos, no ho podem saber. 

Aquesta és la realitat de vida en la qual necessites tenir fe. I tenir fe és assumir riscos. La fe és esperar sense veure.

Però entendre que assumir riscos forma part de la vida significa prendre riscos intel·ligents. Riscos calculats, que has pensat, que has pregat i que estàs absolutament convençut que valen la pena. 

Déu t’ha donat passions i propòsits. Viure aquestes passions amb propòsit et donarà satisfacció encara que no vegis la garantia de satisfacció.

3. Adonar-se que el fracàs no és definitiu

Suspendre un examen no és mai una bona notícia, ho sé. Al cap i a la fi, no has estudiat tant, invertint tant de temps i tanta energia per a fracassar. 

Ningú vol el fracàs, però és quan permetem que la por a fracassar controli les nostres vides que comencen els problemes. La por a fracassar és el que no ens permet assumir riscos, ni tan sols intentar-ho. 

La bona notícia és que el fracàs no és el pitjor que et pot passar. No es tracta, evidentment, de ser un especialista del fracàs, però tampoc de perdre’s l’èxit potencial i no provar res mai. 

Crec que la perfecció no és el camí, per tant, el fracàs és una oportunitat d’aprenentatge. “El millor professor és el teu últim fracàs”. ¿Com ho veus? 

Per tot això el fracàs pot ser beneficiós, sobretot si som realment receptius a les lliçons que ens vol ensenyar. Llavors, aprendre del fracàs, després d’intentar-ho, no és en absolut un fracàs.

Conclusió

Fer-se gran a vegades espanta. Ens ha passat a tots. El pes de totes aquestes decisions ens pot fer sentir derrotats abans de començar. Tot i això, per a prendre millors decisions, t’animo a no deixar que la por faci les eleccions per tu. 

Has estat escollit per a fer coses increïbles. No deixis que la por t’ho impedeixi.

Però no només això. Déu et va crear amb un propòsit de forma intencional i estratègica. Per tant, camina amb Déu cada dia, perquè pugui dirigir la teva vida. Sigues intencional en les teves decisions. Aprèn dels errors per no tornar a repetir-los. 

Què fas quan necessites prendre decisions importants? Comenta-ho aquí a baix!

Comentaris