El naixement de Jesús em recorda que…

El naixement de Jesús em recorda que…

M’agrada molt el Nadal. Aquesta frase pot ser una mica polèmica, en un temps en què el centre de la celebració no és qui hauria de ser. Però la veritat és que sí, m’agrada molt aquesta temporada. Les llums, els arbres, els sons, les olors… m’agrada molt!

També m’agrada la música nadalenca, de fet, a partir de l’1 de desembre és l’únic estil de música que sona a l’oficina, mentre estic treballant. I què dir del temps que passo amb la família, les pel·lícules nadalenques, cantar nadales, fer pastissos de Nadal… m’encanta!

Quina és la teva part preferida del Nadal?

La qüestió és que el naixement de Jesús és el que dona significat a totes les “coses del Nadal”. Sense Jesús, és una festa divertida que s’acaba. En alguns països el dia 26 de desembre, en altres el dia 7 de gener.

Si som capaços de frenar una mica mentre celebrem aquesta temporada i fem cas al que Déu potser vol dir sobre totes les coses, podem adonar-nos que el naixement de Jesús és molt important, molt més que tot això que tant m’agrada del Nadal.

Per això, en aquest article, vull compartir amb tu 4 coses que el naixement de Jesús em fa recordar.

1. Déu sempre està amb nosaltres

Actualment no és estrany, pels cristians, sentir que “Déu està amb nosaltres”, però al segle I, la gent no havia sentit mai “Déu està amb nosaltres”, el significat d’Emmanuel. A la Bíblia llegim que l'àngel li va dir a Josep que Jesús es diria Emmanuel.  

Aquelles persones estaven molt familiaritzades amb Déu, havien sentit històries, i celebraven festes per honrar Déu. Però, tot i que la majoria de la gent estigués familiaritzada amb la profecia citada a l'evangeli de Mateu, crec que podrien haver mal entès el que Déu volia dir amb aquelles paraules. 

Entenien que Déu era poderós, amorós, just, però no necessàriament proper. El seu context els feia entendre que Déu era per a ells, però no que Déu estava a prop del seu poble. Per tant, donar a Jesús el nom de “Déu amb nosaltres” hauria desafiat radicalment la comprensió d’aquella gent de Déu i del Messies promès.

Crec que avui, a nosaltres també ens costa entendre el significat d’aquesta frase. Per exemple, sentim que Déu perdona tots els nostres pecats, però ens sentim lluny de Déu quan pequem. És cert que el pecat ens fa sentir lluny de Déu, però Jesús va néixer per revelar perfectament l’amor de Déu i el seu caràcter a totes les persones, i Jesús diu “t’estimo, i estic aquí per a tu, i estic aquí amb tu”.

Així que el Nadal és un bon moment per recordar que Déu està amb nosaltres, amb tu, passi el que passi en la teva vida, perquè Déu t'estima.

2. Déu sempre compleix les seves promeses

L’Antic Testament és una col·lecció de llibres que expliquen la història de l’amor de Déu pel seu poble fins al moment en què va néixer Jesús. Entre altres, està format, també, per llibres de profecies. Algunes profecies no eren només prediccions, eren promeses. Entre elles hi havia advertències sobre què passaria si la gent continuava pecant, però també hi havia grans notícies. Sigui com sigui, el que Déu digui que passarà, passarà. 

En una d’aquestes profecies el profeta Isaïes diu que les persones que estan a la foscor i se senten desanimades no haurien de rendir-se perquè l’ajuda arriba. Isaïes pinta una imatge de persones que seran rescatades per “una llum” que brilla a la foscor. 

Aquesta llum és una persona que aixecarà les càrregues de les persones. Isaïes està donant esperança a la gent parlant-los d’algú que els salvarà, algú que els alliberarà, el Messies, Jesús. 

Jesús és la llum, que va néixer a Betlem. A més, Jesús va reconèixer que Ell era el compliment de totes les profecies i promeses de l’Antic Testament que Déu va fer al seu poble.

Penso que és interessant veure totes les coses que Déu va reunir per al naixement, la vida, la mort i la resurrecció de Jesús. Es diu que Jesús va complir més de cent profecies específiques de l’Antic Testament. Em sembla molt sorprenent! 

Per tant, anima’t sobre les promeses de Déu a la teva vida. Potser el teu Nadal és fantàstic, la teva vida és fantàstica, la teva família és fantàstica i tens tot el que vols. O potser per tu la vida no és tan fantàstica, passen algunes coses doloroses i tens la sensació de viure en una família de pel·lícula de por. Això no ha de definir-te. 

El naixement de Jesús ens recorda que Déu sempre compleix les seves promeses. Déu s’ha demostrat digne de confiança en mantenir totes les promeses que ha fet, i complirà totes les promeses que t’ha fet. Per això és important llegir la Bíblia, la Paraula de Déu, el lloc on podem conèixer les promeses específiques que Déu ens ha fet. La Bíblia està plena d’aquest tema —les promeses de Déu al seu poble—, i  la vida de Jesús n'és l’exemple més significatiu. 

3. Déu trastoca la tradició

El Nadal és una gran tradició dels nostres temps. Doncs que sàpigues que a Déu li agrada trastocar la tradició si s'interposa en el camí dels propòsits del seu Regne. Déu trastoca l’statu quo si s’interposa en el camí dels propòsits del seu Regne.

Per exemple, el rei Herodes estava furiós i preocupat perquè, tot i ser el rei tradicional de l’època, havia arribat un nou rei, nascut, que li causaria problemes. Herodes era egoista i tenia fam de poder. Estava disposat a fer tot el que calgués per protegir la seva forma de vida, la seva tradició, el seu petit regne, encara que això signifiqués anar en contra dels propòsits del Regne de Déu. 

Aquest és un lloc perillós per estar, perquè Déu trastoca la tradició si s’interposa en el camí dels propòsits del seu Regne.

Avui, a les nostres vides també hi ha coses que s’interposen en el camí del Regne de Déu, ja siguin els nostres hàbits, el nostre egoisme, la nostra falta de perdó, la nostra tradició, o la nostra ànsia de popularitat. Com Herodes, ens aferrem perquè volem protegir les coses que ens fan sentir segurs, necessaris o acceptats. 

Què necessita Déu trastocar a la teva vida perquè puguis centrar-te més en els propòsits del seu Regne?

Déu vol que seguim Jesús perquè confiem en el fet que el seu camí és el millor en totes les situacions. Jesús va dir als seus deixebles que si tinguessin una mica de fe, això obriria l’obra de Déu a les seves vides. Quan confiem en Ell, aleshores estem disposats a deixar que trastoqui qualsevol tradició de la nostra vida que s’interposi en el camí del Seu Regne. 

Així doncs, el Nadal és una gran època per a confiar en què allò que Déu ens vol donar, coses que realment importen, és millor que qualsevol cosa que ja tenim. 

4. He de viure i revelar el Regne de Déu

La vida de Jesús m’ha de recordar que he de viure la vida del Regne i cooperar amb Déu per a revelar-la als altres. Però què significa viure la vida del Regne? La vida del Regne és la vida que Déu ens va dissenyar per viure. 

Però, des de “l’inici dels temps”, el poble de Déu que ha pogut viure la vida del Regne, va decidir no fer-ho perquè va oblidar qui era Déu i qui eren ells. El naixement de Jesús va ser el regal de Déu per a recordar-nos qui era Déu i qui som nosaltres. 

Jesús ens va mostrar com dependre completament del Pare per viure la vida del Regne, una vida plena d’amor, pau, alegria i propòsit. Jesús també ens va mostrar com viure la vida del Regne en un món trencat pel pecat: la seva vida a la terra va estar plena de perdó, sacrifici i gràcia. 

Com un altre acte d’amor i gràcia, Déu va donar un altre regal a cada un dels seus seguidors: l’Esperit Sant, ompliria la vida de cada seguidor de Crist, i tant com ho permetem ens guia, ens revela la veritat i ens recorda qui és Déu i qui som. 

Així doncs, recordar aquestes coses és el que ens fa romandre connectats amb Déu i viure una vida marcada per l’amor, la pau, l’alegria i el propòsit. Recordar aquestes coses és el que ens fa mantenir-nos connectats amb Déu, i les nostres vides comencen a assemblar-se a la vida de Jesús, marcada pel perdó, la gràcia i el sacrifici.

Si recordem aquestes coses, qui és Déu i qui som nosaltres, comencem a viure vides del Regne. A viure d’una manera que ofereixi esperança a aquells que estan derrotats pel pecat. Així és com l’Esperit Sant ens anima i ens capacita per viure avui. El Regne de Déu està aquí pel sacrifici de Jesús i l’Esperit Sant ens recorda qui és Déu i qui som nosaltres.

Conclusió

Per tant, a mesura que avancem aquesta temporada, espero que cada vegada que passi alguna cosa nadalenca, cada cançó de Nadal, cada pel·lícula de Nadal, cada menjar de Nadal, qualsevol cosa de Nadal… que et recordi que Déu està amb nosaltres. Déu sempre compleix les seves promeses. A Déu li agrada trastocar la tradició. Has de viure i revelar el Regne de Déu.

Bon Nadal!

Comentaris