Jesús entén les teves emocions

Jesús entén les teves emocions

Aquesta setmana, a Friday’s, un dels projectes amb infants, adolescents i joves del Ministeri de Joves de l’Església UNIDA, hem començat una sèrie anomenada “Estat d’ànim”. 

En aquesta sèrie de 4 setmanes intentarem ajudar els adolescents a aprendre a gestionar les seves emocions d’una manera saludable i bíblica. 

Per això, en els propers articles, compartiré amb tu un resum de cadascuna de les 4 setmanes, amb el mateix objectiu.


¿Què són les emocions?

La majoria de nosaltres defineix “emoció” fent servir la paraula “sentiments”. Tots sabem què són, les emocions, però, a vegades, és una paraula difícil de definir. És difícil perquè les nostres emocions són molt complexes.

Alguna vegada has sentit alguna cosa, però no ho podies expressar amb paraules?

També m’ha passat. 

Alguns diccionaris defineixen l’emoció com “un estat mental natural i instintiu que deriva de les circumstàncies, l’estat d’ànim o les relacions amb els altres”.

Crec que és una definició una mica minuciosa, però sòlida.

Les emocions són “estats mentals naturals”. Això significa que ens succeeixen a tots i totes a mesura que vivim la vida, i tenen a veure amb la manera com pensem sobre les coses.

La definició també diu que les emocions sorgeixen de les nostres “circumstàncies, estat d’ànim o relacions amb els altres”. O sigui, les emocions connecten totes les parts de la nostra vida: allò que passa, com ens sentim i les nostres relacions amb les persones.

Inside Out 

No sé a tu, però a mi aquest tema em fa recordar la pel·lícula Del Revés (Inside Out) de Disney, on els personatges principals són personificacions d’algunes de les emocions que experimentem (alegria, ira, por, tristesa, fàstic).

És una pel·lícula brillant —potser una simplificació excessiva—, hilarant i perspicaç, que mostra com les nostres emocions interactuen dins nostre i com les nostres emocions interactuen amb les emocions dels altres. 

Tots experimentem una varietat d’emocions, molt més que alegria, ira, por, tristesa i fàstic. I més d’una vegada hem tingut males experiències per culpa d’aquestes emocions.  

Per exemple, recordes quan et vas sentir realment enfadat i vas fer o dir alguna cosa del qual després et vas penedir? O quan et vas sentir molt trist i en lloc de connectar-te amb la gent, cosa que podria ajudar-te a sentir-te menys trist, et vas retirar i vas passar temps sol i les coses van empitjorar?

Les nostres emocions són poderoses i poden crear un caos a les nostres vides.

¿Què diu, la Bíblia? 

Però la Bíblia té molt a dir sobre les nostres emocions. Jesús va experimentar una àmplia gamma d’emocions. Jesús va experimentar tristesa, o ansietat, per exemple. Jesús era (i és) 100% Déu, fins i tot quan era 100% humà. Jesús va experimentar el mateix tipus de coses que experimentem nosaltres. 

A continuació, comparteixo amb tu tres coses, que hauries de saber, sobre les emocions:

1. Jesús entén quan nosaltres experimentem emocions.

Jesús va experimentar emocions, així que Ell entén quan nosaltres també les experimentem. I és més, Ell no va pecar.

De vegades pensem que si ens sentim ansiosos, espantats, enutjats o tristos, estem pecant. Molt probablement algú t’ha dit que si tinguessis prou fe, no experimentaries aquestes coses. Això és una equivocació! Jesús va experimentar les mateixes coses que nosaltres experimentem, i mai no va pecar.  

Aleshores, quan experimentem aquestes emocions (ira, tristesa, ansietat, por), no són pecats.

Això sí, la nostra resposta a aquestes emocions es podria tornar malsana i pecaminosa, però simplement experimentar-les no és pecat, perquè Jesús les va experimentar i Ell mai no va pecar.

2. Experimentar emocions és part de l'ésser humà.

Aquesta és la segona cosa que vull que sàpigues avui: experimentar emocions no és pecat; és part de l’ésser humà. No sé si t’ha passat, però algunes vegades un pot sentir-se sol i trist degut a les seves circumstàncies. 

Un sap el que diu la Bíblia sobre que Déu és amb ell tot el temps, però sentir-se sol, i sap què diu la Bíblia sobre el goig, però sentir-se trist. I tots dos sentiments el fan sentir culpable, i pensar que Déu està decebut d’ell. 

Si és el teu cas, recorda que quan estem en el nostre punt més baix, Déu no ens avergonyeix, ni ens colpeja. Quan més necessitem la gràcia, Ell ens la dona.

3. Quan estem en el nostre pitjor moment, Déu dona gràcia.

La tercera cosa que vull que sàpigues avui és, precisament, que “quan estem en el nostre pitjor moment, Déu dona gràcia”. Aquest tercer punt és el punt principal de l’article d'avui.

Sigui l'ansietat, la tristesa, la por, la ira, o totes les emocions que tots experimentem regularment, no es tracta d’evitar-les, perquè això no és possible.

Experimentar aquestes i altres emocions és una part natural de viure en un món trencat; són inevitables.

Aleshores, en lloc de pretendre que podem solucionar-les, hem de ser capaços de convertir-les en coses que ens ajudin a apropar-nos més a Jesús i als altres.

Seguirem en el proper article, però, per ara, recorda que Jesús entén les teves emocions, i quan estem en el nostre pitjor moment, Déu dona gràcia

Per què creus és important saber que Jesús va experimentar les mateixes emocions que experimentem nosaltres? Comenta-ho aquí a baix!

Comentaris