Què significa realment estar beneït? Si donem una ullada a les xarxes socials, veurem que hashtags com #blessed o #bendecido s’utilitzen per a tot tipus de situacions: des d’unes vacances a un lloc paradisíac fins a l’estrena d’un cotxe nou o un dinar espectacular. Sembla que estar beneït té molt a veure amb tenir coses bones i viure experiències agradables.
Però, i si la benedicció va més enllà del que podem veure i tocar? I si ser beneït no depèn tant de les circumstàncies, sinó de la nostra actitud i de la nostra relació amb Déu?
En aquest article, veurem què diu la Bíblia sobre les benediccions i com podem ajustar la nostra manera de pensar per a viure una vida autènticament beneïda.
Quan pensem en benediccions, sovint les associem amb prosperitat, èxit o comoditat. Però Jesús, en el sermó de la muntanya, ens dona una perspectiva diferent sobre què significa realment ser beneït. A Lluc 6:20-23, Jesús diu:
– Feliços els pobres, perquè és vostre el Regne de Déu.
»Feliços els qui ara passeu fam, perquè sereu saciats.
»Feliços els qui ara ploreu, perquè riureu.
»Feliços vosaltres quan, per causa del Fill de l’home, la gent us odiarà, us marginarà, us insultarà i denigrarà el nom que porteu:
aquell dia, alegreu-vos-en i feu festa, perquè la vostra recompensa és gran en el cel. Igualment feien els seus pares amb els profetes.
Aquestes paraules xoquen amb la nostra manera habitual de pensar. Com pot ser una benedicció ser pobre, tenir fam o ser rebutjat? Jesús ens ensenya que la veritable benedicció no depèn de les circumstàncies externes, sinó de la nostra posició davant Déu.
Altres passatges com Jaume 1:17 ens recorden que tota cosa bona prové de Déu:
«Tot el que rebem de bo, tot do perfecte, ve de dalt, baixa del Pare de les llums.»
I Romans 2:11 ens confirma que Déu no fa diferències entre persones:
«Déu no fa distinció de persones.»
En definitiva, la Bíblia ens mostra que ser beneït no és només tenir coses bones, sinó viure en la presència i la gràcia de Déu, confiant que ell proveïrà el que necessitem, tant ara com en l’eternitat.
Quan veiem persones que tenen una vida plena de coses bones —salut, diners, èxit, bones relacions— podem preguntar-nos: d’on venen aquestes benediccions? Són fruit de l’esforç personal, de la sort o d’alguna altra cosa?
La Bíblia ens dona una resposta clara: Déu és la font de totes les coses bones.
Qualsevol cosa bona que tenim —sigui gran o petita— és un regal de Déu. Això inclou no només les possessions materials, sinó també la pau interior, la força en moments difícils i l’amor de les persones que ens envolten.
A més, Deuteronomi 32:4 ens parla de la justícia i perfecció de Déu:
«Ell és la Roca», el seu obrar és irreprensible, són justos tots els seus camins. És el Déu fidel, sense malícia, és bo i és recte.
Això ens ensenya que Déu no només ens dona coses bones, sinó que ho fa amb justícia i amor, sense errors ni favoritismes.
Per això, quan pensem en les benediccions que rebem, hem de recordar que no són només el resultat del nostre esforç o d’una casualitat, sinó una expressió de la bondat i la fidelitat de Déu cap a nosaltres.
Si Déu és just i generós, per què sembla que algunes persones tenen més benediccions que altres? Per què hi ha qui viu amb abundància mentre altres passen necessitat?
Aquesta pregunta clàssica és natural, sobretot quan comparem la nostra vida amb la dels altres. Però sovint oblidem una cosa fonamental: no totes les benediccions són materials ni visibles.
Jesús ens ensenya a no mesurar les benediccions només amb el que podem veure o tocar. Mateu 6:19 ens adverteix:
«No amuntegueu tresors aquí a la terra, on les arnes i els corcs els fan malbé i els lladres entren i els roben.»
Moltes de les coses que considerem "benediccions" són temporals i poden desaparèixer. Per tant, si només mesurem la nostra vida per aquestes coses, sempre tindrem la sensació que ens falta alguna cosa.
En canvi, la Bíblia ens parla de benediccions eternes, aquelles que mai no es perden:
Aquests són els autèntics tresors que ningú no ens pot prendre. Per això, encara que de vegades ens sembli que uns tenen més que altres, el que realment importa no és la quantitat de coses materials que tenim, sinó la riquesa de la nostra relació amb Déu.
Saber que Déu és la font de totes les coses bones i entendre la diferència entre benediccions temporals i eternes em porta a una pregunta clau: Quina hauria de ser la nostra actitud davant les benediccions?
La Bíblia ens convida a viure amb gratitud i contentament, dues actituds que ens ajuden a reconèixer la bondat de Déu i a gaudir plenament del que ens ha donat.
En comptes de centrar-nos en el que ens falta, la gratitud ens ajuda a valorar el que ja tenim. 1 Tessalonicencs 5:18 ens diu:
«Doneu gràcies en tota ocasió.»
La gratitud ens recorda que tot el que tenim és un regal de Déu i ens aparta de la comparació amb els altres. Quan agraïm les benediccions, grans o petites, estem reconeixent la seva providència en la nostra vida.
El contentament no depèn de tenir moltes coses, sinó de confiar que Déu ens dona exactament el que necessitem. Filipencs 4:12 ens mostra l’exemple de Pau:
«Sé viure enmig de privacions i sé viure en l’abundància. Estic avesat a tot: a menjar molt i a patir gana, a viure en l’abundor i a passar necessitat.»
Pau havia après que la seva alegria i pau no depenien de les seves circumstàncies, sinó de la seva confiança en Déu.
Quan vivim amb gratitud i contentament, deixem de perseguir constantment més coses i comencem a viure amb pau i plenitud. Això ens permet veure les benediccions de Déu amb ulls nous i apreciar-les com el que realment són: una expressió del seu amor per nosaltres.
Ara que hem vist la importància de la gratitud i el contentament, la gran pregunta és: com podem aplicar això a la nostra vida diària? Canviar la nostra actitud no passa d’un dia per l’altre, però la Bíblia ens dona principis pràctics per aprendre a viure amb una mentalitat realment beneïda.
Aquí tens tres passos pràctics per ajustar la nostra actitud segons la perspectiva de Déu:
La gratitud no sempre surt de manera natural, sobretot quan passem per moments difícils. Per això, hem de demanar a Déu que ens ajudi a veure les seves benediccions cada dia. Colossencs 4:2 ens anima a fer-ho:
«Sigueu constants en l’oració; vetlleu i feu accions de gràcies.»
Una bona pràctica és començar i acabar el dia donant gràcies a Déu per almenys tres coses. Això t’ajuda a enfocar-te en la seva bondat en lloc de fixar-nos només en el que ens falta.
Llegir la Bíblia ens recorda que la veritable benedicció no està en les coses materials, sinó en la nostra relació amb Déu. Salm 1:2-3 ens diu:
«Estima de cor la Llei del Senyor, medita la seva Llei de nit i de dia. Serà com un arbre que arrela vora l’aigua: dóna fruit quan n’és el temps, i mai no es marceix el seu fullatge; duu a bon terme tot el que emprèn.»
Quan passem temps amb la Paraula de Déu, el nostre cor es transforma i comencem a valorar les coses segons el seu punt de vista.
L’entorn té un gran impacte en la nostra actitud. Quan ens envoltem de persones que viuen amb gratitud i contentament, ens animem mútuament a confiar en Déu. Proverbis 13:20 ens adverteix:
«Qui va amb un savi es torna savi, qui va amb un neci es torna més neci.»
Tenir amistats cristianes que ens ajudin a mantenir una bona actitud ens permet créixer espiritualment i recordar que les veritables benediccions no es mesuren amb coses materials.
Aquests tres passos —orar, llegir la Bíblia i envoltar-nos de bones influències— poden semblar senzills, però si els practiquem amb constància, la nostra actitud començarà a canviar. Una vida beneïda no és aquella que ho té tot, sinó aquella que reconeix Déu en tot.
Al llarg d’aquest article hem descobert que una vida beneïda no depèn de les possessions materials ni de les circumstàncies externes, sinó de la nostra relació amb Déu i de l’actitud amb què afrontem la vida.
Jesús ens ensenya que les veritables benediccions són eternes, no pas temporals, i que fins i tot enmig de les dificultats podem considerar-nos beneïts perquè tenim el Regne de Déu. Això ens desafia a canviar la nostra manera de pensar i a veure les benediccions des de la perspectiva divina.
La clau per viure una vida beneïda no és acumular més coses, sinó aprendre a confiar en Déu, viure amb gratitud i contentament i recordar que la nostra major riquesa és l’amor i la gràcia que hem rebut a través de Jesucrist.
Estàs disposat a canviar la teva actitud i viure una vida autènticament beneïda? Déu ja t’ha donat tot el que necessites per fer-ho!
Comentaris