"Soli Deo Gloria"

"Soli Deo Gloria"

Fent ordre a la nostra biblioteca de casa, em va caure a les mans un llibre que havia estat regalat a la meva àvia fa setanta anys. La meva àvia es deia Magdalena i aquest llibre es titula “La pequeña cronica de Ana Magdalena Bach”. 

Una cita de Luter 

Li va regalar el grup de dones de l’església protestant de Sant Pau, al carrer Aragó, amb motiu de la seva marxa per viure durant uns anys a Mèxic.

Hi havia una dedicatòria recordant les alegres hores viscudes juntes, i una cita de Luter escrita en castellà que transcric literalment:

“Cuando la música natural es elevada y espiritualizada por el arte, puede el hombre reconocer hasta cierto punto (totalment és impossible) la perfecta sabiduría de Dios en su maravillosa creación musical”.

Em va enganxar tot plegat, tenir entre les mans un llibre de l’àvia regalat tants anys enrere i amb tanta estima, l’originalitat de jugar amb els noms propis de les dues dones, la cita de Luter amb relació a la música, i la breu introducció del mateix llibre on l’Ana Magdalena explicava per què havia escrit aquesta petita crònica: encoratjada per un deixeble del geni a deixar constància de la part més humana de la seva vida, ja que ella és qui millor la coneixia.

Experiència personal amb la música de Bach

Així que em vaig disposar a viure una petita experiència. Vaig posar música de Bach, vaig seure còmodament i vaig entrar en la vida del geni i la seva família. El cert és que els petits detalls de la vida són sempre els més encisadors.

Enmig del relat, em va colpir una de les tantes anècdotes que explicava la dona de Bach. Un dia, ella va voler entrar a l’estudi on el seu marit escrivia cada una de les seves composicions, que van ser incalculables, però es va quedar fora veient que ell estava completament compungit i turmentat, que li queien les llàgrimes i que realment estava patint un fort dolor. Va entendre que no podia interrompre’l en aquell moment.  

Però, finalment, quan ell va sortir de l’estudi li va preguntar què li havia passat, ell va respondre que acabava d’escriure la Passió segons Sant Mateu.

Quin nivell de sensibilitat tan alt i especial l’havia portat a visualitzar la mort del Crist en favor de tots nosaltres, i a escriure una composició tan excepcional!

L'obra recuperada

Aquella obra, que va quedar en l’oblit durant molts anys, va ser recuperada i, com tota la seva obra, ha estat descans per l’ànima de milions de persones.

Bach, amb la seva genialitat, havia entès molt bé les paraules de Luter amb relació a la meravellosa creació musical de Déu, tant és així que signava les seves composicions amb “Soli Deo Gloria”.

Conclusió

Nosaltres aquí a la UNIDA, ens afegim cada diumenge a aquesta declaració del geni. No tenim segurament ni el seu nivell ni la seva capacitat, però sí que compartim la mateixa passió per enaltir i lloar l’Etern, amb força, amb ganes i molta alegria, perquè ens segueix movent donar la Glòria a Déu. 

Si vols pots venir i gaudir amb nosaltres!

 

Imagen: Niek Verlaan de Pixabay

Comentaris