Amb què omples els teus pensaments?

Amb què omples els teus pensaments?

No em deixa de sorprendre com les persones avui dia hem quedat preses de l'excés del soroll mediàtic i de la xarxa informàtica. Diria que aquest volum de “coneixement” ens hauria beneficiat en qualsevol moment de la vida, però no sembla ser així.

Triar la qualitat per sobre de la quantitat en el nostre coneixement

Sovint no prenem consciència com és d’important és allò que pensem i especialment amb què nodrim els nostres pensaments. De fet, les nostres accions i els nostres sentiments estan basades en els nostres pensaments.

Per això, un excés d’informació no implica que ens aporti el coneixement necessari per poder fer una bona reflexió davant de les diferents situacions que ens ofereix la vida. És realment important triar bé amb què estem alimentant la nostra ment.

Cosa que, francament, avui dia no sembla que li preocupi gaire a la majoria de les persones. Per una banda, sembla completament normal i necessari estar constantment connectats a qualsevol mena d'informació, sigui notícies, tertúlies, música, reportatges, TikToks, i un llarguíssim etc.

Però, per altra banda, sembla que tant soroll d’informació no deixa espai ni per reflexionar ni per triar l'adequada, que sí que aporta coneixement i que ens pot ser d’ajut en les diferents circumstàncies que vivim.

Els salms com a recurs per a moments complexos

Sovint en la meva tasca de pastoral o conselleria m'adono d’aquesta realitat, i em fa pensar precisament: de què omplim els nostres pensaments?

I em va venir al cap quelcom que havia llegit en el comentari del Salm 68 del Tesoro de David de C. Spurgeon, que ja he citat en altres ocasions, i que deia en la seva introducció que aquest Salm 68 havia estat cantat pels Hugonots el 1589 quan defensaven la ciutat de Dieppe. També per Girolamo Savonarola i alguns dels seus companys dominics quan els van portar a la plaça de la Signoria a Florència per ser condemnats a mort. I pel poble rus després que Napoleó es retirés de Moscou.

Sens dubte, aquestes persones van triar bé amb què omplir els seus pensaments, per tenir recursos en les situacions més complexes del seu camí.

Per mi la lectura dels Salms segueix sent una font de coneixement, inspiració i reflexió que m’han ajudat a afrontar els moments més complicats de la meva vida.

Menys excés de soroll d’informació i més Salms!

Publicat originalment a Catalunya Religió el 16 de gener de 2024.

Comentaris