Com perdonar quan el dolor encara persisteix?

Com perdonar quan el dolor encara persisteix?

Coneixes algun acte més dur que l’acció de perdonar als que t’han fet mal? Probablement sí, però estic segur que hi ha poques accions amb aquest nivell de dificultat. 

Doncs resulta que estem cridats a fer-ho. Estem cridats a perdonar, i és el mateix Senyor Jesús qui ens ho diu a la Bíblia. Perdonar és important i fonamental en el cristianisme. Tot i això, és difícil de dur a terme.

Per tant, a l’article d’avui, vull reflexionar amb tu sobre com perdonar, fins i tot quan el dolor encara persisteix.  

Conèixer històries de perdó

La Bíblia, i la Història en general, estan plenes d’històries sobre el perdó. Segur que tu també en tens alguna. Si no, t’animo a buscar-ho i a llegir-ho. Trobaràs el mateix patró de sempre: algú, a qui li han fet mal, té l’oportunitat de perdonar, però no vol fer-ho. 

Aleshores veuràs que és necessari un acte d’obediència i entregar-se a la voluntat de Déu per a poder perdonar i sentir la seva pau. 

Conèixer aquestes històries de perdó ens inspira a fer-ho també nosaltres, encara que sigui complicat. 

Entendre que el perdó és complicat

Déu ens va crear complexos, a alguns més que a altres, és cert. A més, en un món on la majoria creu que tot és relatiu, les coses es fan més difícils encara. I, amb aquests inputs diaris que rebem, és molt fàcil tornar a recordar allò que algú t’ha fet, i seguir sentint-te afectat pel dolor i les ferides relacionades.

Penso que recordar no significa que no has perdonat. “Per a oblidar cal recordar”, va dir algú.

Per tant, quan els records tornen al teu cap, crec que tens una oportunitat de reforçar la teva decisió de perdó. Recordar és una oportunitat de reforçar la teva decisió de perdó. 

Pots pensar en el perdó com un procés semblant a la construcció d’un mur. Gairebé mai és un procés instantani. Fins que el mur no estigui acabat, el procés no ha acabat. El primer totxo és bo i necessari, però s’han d’anar posant de forma contínua altres totxos fins que el mur comenci a sentir-se més fort.

És molt probable que el teu mur del perdó necessiti setanta vegades set totxos per estar ben reforçat! ;)

Aprendre a perdonar diàriament

Com hem vist abans, el perdó està ple de complexitats i ferides. No és un gest senzill. Però, com hem dit també, necessitem adonar-nos que, com a cristians, estem cridats a perdonar com Crist ens va perdonar, i aquest perdó ha de ser una decisió que necessita reforçar-se diàriament.

Alguna vegada el perdó pot ser un acte puntual, en un moment puntual. Perdones i llest. Fet. Però en altres moments, reitero, el perdó és una qüestió d'obediència a Déu i de valentia cada dia que un record et persegueix.

El perdó no és fàcil, i si et costa fer-ho, recorda que Déu és totpoderós, i a través d’Ell podem trobar forces per a perdonar diàriament.

Conclusió

Per acabar, conèixer històries de perdó en les quals inspirar-se, entendre la dimensió del perdó, que és complicat en la majoria de casos i necessita un procés, i aprendre a perdonar diàriament, són tres de les formes que conec per a perdonar quan el dolor encara persisteix. I tu, quines altres formes coneixes? Comenta-ho aquí a baix!

Comentaris