No t'enfadis tant!

No t'enfadis tant!

Algunes persones tenen tendència a queixar-se més que a donar les gràcies. Són persones que aparenten ser naturalment malhumorades. Són persones que no només veuen el got mig buit, sinó que el veuen gairebé buit. És el teu cas?

A més, viuen tant de temps amb aquest mal humor —“sempre he estat així”— que creuen que és una part integral de qui són i no pas alguna cosa que es pugui canviar. Si és el teu cas, que sàpigues que pots fer algunes coses, que veurem en aquest article, per a canviar la teva actitud i no viure en un mal humor perpetu.

Respira

Quan et trobis malhumorat, el primer que has de fer és respirar. Descansa. Encara que sigui només uns segons, dona’t temps per a fer un pas enrere i torna a avaluar les coses. Si tens més que alguns segons, t’animo a passar aquest temps de descans pregant —parlant amb Déu—, o llegint la Bíblia.

Identifica les àrees que contribueixen a l’enuig

Si ets capaç de trobar l'origen del teu malestar, podràs tractar-lo de manera més directa. Sovint, les persones malhumorades se senten atretes per la informació i les persones que fomenten el seu malestar. Això s’ha vist molt a les xarxes socials, per exemple. 

És com si els agradessin les notícies negatives, i la companyia de persones negatives. Fins i tot la música que escolten és descoratjadora! 

Em pregunto, doncs, com podrem superar una actitud negativa, si no deixem d'alimentar-la? 

Hi ha coses que et passen a la vida i no tens la culpa que t’hagin tocat. Però tens la responsabilitat de guardar el teu cor. La clau, i el filtre, està a saber discernir si una cosa et fa caure a la ira i la depressió o t’aixeca el cor en lloança a Déu.

Reconeix que el malestar constant és dolent

Si no és res dolent, per què hauries de canviar-ho, oi? La qüestió és que una acció que té efectes negatius en totes les persones no pot ser bona. El malestar constant pot ser difícil d’eliminar si no reconeixem la seva existència, si no reconeixem que s'adhereix a les nostres vides i ens impedeix caminar diàriament amb Déu

Jesús va pagar un preu molt alt per alliberar-nos. Hem de resistir-nos, no ignorar el problema i, per descomptat, deixar de refugiar-nos en frases com “jo soc així” o “així és com he estat sempre”. 

Confessa el teu malestar

El malestar esdevé un hàbit que els altres veuen més fàcilment que nosaltres. A vegades ni t’adones que estàs sent malhumorat. Quan comencem a prendre nota de la manera com responem a determinades situacions, podem prendre consciència de com ens trobem amb els altres.

Si desenvolupem l'hàbit de confessar-li a Déu el malestar cada vegada que el notem, ens hi tornem encara més sensibles i podem demanar ajuda a Déu per a canviar-nos.

Dona gràcies a Déu 

“Un cor agraït és un cor feliç”, algú va dir. Si t’enfades tant és molt difícil que el malestar i l’acció de gràcies puguin coexistir. Per no dir impossible. La Bíblia ens anima a donar “gràcies en tota ocasió”. Estar perpètuament malhumorat et fa estar tan centrat en el que no està bé que passem per alt el que és correcte. 

Pots començar per agrair diàriament. Anota una cosa cada dia per la qual pots estar agraït. T’animo a prendre nota en un diari, una llibreta o al “Notes” del teu dispositiu electrònic habitual. Estic convençut que aquestes coses existeixen. 

Aleshores, quan arribi el malestar, pots canviar d’enfocament llegint el que has estat anotant i recordant-te la bondat infinita de Déu.  

Conclusió

Per acabar, com a cristians podem veure com el malestar pot menjar-nos de la mateixa manera que qualsevol altre tret negatiu. Per això, crec que la clau està a reconèixer-ho, demanar ajuda a Déu per a canviar i actuar per a crear una nova normalitat.

Amb això, penso que guanyarem una visió de la vida més positiva, una relació més propera amb Déu i un creixement espiritual que beneficiarà a tothom.  

Així que, no t’enfadis tant, que et sortiran arrugues! 

¿Quines estratègies utilitzes contra el malhumor? Comenta-ho aquí a baix!

Comentaris