Amb què alimentes la teva ment?

Amb què alimentes la teva ment?

Netflix, Instagram o TikTok? Tinc una estona lliure, quina app obro primer? Què em ve més de gust per passar una estona, desconnectar i no haver de pensar?

Poses filtres?

A la descripció de la sèrie em surt que hi ha contingut sexual, drogues, llenguatge malsonant, etc. Però no passa res! Perquè jo no la miro per això, la miro perquè m’agrada i perquè em distreu.

Evidentment, hi ha contingut de qualitat en totes aquestes xarxes socials, així com a la televisió, als llibres o a les pàgines web. El problema ve quan no som capaços de posar cap filtre a tots aquests estímuls que rep la nostra ment, quan fem clic a la primera sèrie que Netflix ens recomana, i no ens parem a pensar què aportarà a la nostra vida.

Perquè està clar que no ens deixarà indiferents. Sigui positiu o negatiu, aquesta sèrie tindrà un efecte en allò que pensem, en la visió que tenim sobre certs temes com la bellesa, el consumisme, l’amor, l’amistat, la mort, la joventut, la família, etc.

Valors capgirats

No és una simple distracció, hem de ser conscients en tot moment que estem introduint idees a la nostra ment que posteriorment marcaran la nostra relació amb nosaltres mateixos, amb els altres i amb Déu.

Amb nosaltres mateixos perquè podem arribar a qüestionar el nostre valor basant-nos en elements com l’èxit professional, els béns materials, la bellesa externa, la intel·ligència, les habilitats que tenim, etc. Podem caure en el parany de buscar la nostra identitat en allò que les xarxes i les sèries ens diuen que hem de ser, i no en allò que Déu ens diu que som.

La nostra relació amb els altres en aspectes com l’ideal de la parella perfecta, de les amistats que mai fallen o de les famílies que no tenen problemes. Déu es va fer humà, i com a tal es va relacionar directament amb les persones del seu voltant. Jesús és un exemple a seguir de com relacionar-nos amb els altres.

Fes detox

Desconnectar? De debò? Quan obrim alguna d’aquestes aplicacions amb l’objectiu de passar una estona i de no pensar, abaixem la guàrdia, i ens trobem amb el perill de deixar entrar a la nostra ment imatges i idees que tenen efectes en el nostre pensament.

Ja que estem disposats a consumir contingut, per què no ens hi esforcem una mica perquè aquest sigui positiu? Perquè ens ensenyi alguna cosa valuosa? Perquè ens permeti distreure’ns sense haver de renunciar als nostres principis?

Ja no es tracta únicament de ser crítics amb allò que veiem, llegim o escoltem, sinó de ser intencionals i decidir eliminar de la nostra vida elements que poden distorsionar les veritats que Déu ens ensenya a la seva paraula.

Així que t’animo a fer un detox, a eliminar aquell aliment que la nostra ment no necessita i que li fa mal, i a buscar entreteniment saludable, que ens informi, en sensibilitzi sobre certs temes, ens ajudi a qüestionar-nos coses i, per què no, que ens apropi més a Déu.

Comentaris