IA o AI

IA o AI

No, no tinc intenció d’escriure onomatopeies que representin el crit d’algú quan es pica el dit petit del peu amb la cadira o la taula. IA o AI (si volem ser més internacionals) són les sigles d’Intel·ligència Artificial o Artificial Intelligence (pels lectors més internacionals). De fet, fins i tot n’hi ha que en diuen, tot sospirant, “Ai la IA !” (reconec el baix nivell de l’acudit).

La Intel·ligència Artificial i el ChatGPT

De la Intel·ligència Artificial o, si més no, del concepte d’intel·ligència artificial fa molts anys que se’n parla. De fet, fa dècades que s’investiga i es treballa en l’entorn de la recerca i la innovació tecnològica. Però sembla que d’un temps ençà se n’està parlant més, sobretot en el moment en què es va popularitzar un producte digital anomenat ChatGPT

Pels que encara no n’heu sentit a parlar, ChatGPT és una eina desenvolupada per la companyia OpenAI que, com el seu nom indica, és un xat on pots tenir una conversa amb un “ésser digital” amb certes capacitats lingüístiques. En resum, ChatGPT és un xat on tu escrius qualsevol cosa i reps una resposta més o menys coherent per part d’una “màquina”.

El Novaceno de Lovelock

Doncs bé, aquest any, per Sant Jordi, vaig tenir l’oportunitat de tenir entre les mans l’últim llibre de James Lovelock. Per als que no el conegueu, aquest senyor anglès que va viure més d’un segle de vida és considerat un gran científic i ambientòleg. 

De fet, va treballar i col·laborar amb moltes organitzacions, entre elles, la NASA. Lovelock és també conegut per desenvolupar als anys 70 tota una hipòtesi sobre la vida a la Terra i el nostre ecosistema: la Hipòtesi de Gaia. El llibre del qual us parlo es titula Novacene: The coming age of hyperintelligence (Novaceno: La próxima era de la hiperinteligencia). En síntesi, Lovelock parla que hem entrat ja en una nova era que ell anomena Novaceno. Ell descriu aquesta nova era com el moment en què unes noves criatures sorgeixen a partir dels sistemes d’intel·ligència artificials.

Personalment, mentre llegia el llibre i anava capturant les diverses idees de Lovelock, anava també bregant amb les meves pròpies idees, el meu propi concepte de l’entorn i, fins i tot, amb la meva visió de la vida.

Fins i tot, tenia converses amb Déu sobre el tema. Avui encara ho estic paint. Ara bé, com a enginyer i programador, soc conscient d’algunes limitacions que tenim encara, però també del potencial i, fins on arribarem, crec que no ho saben ni els que s’hi dediquen.

Amb tot, ja fa molts anys que estem convivint amb aquests “éssers intel·ligents” (ara encara en la seva era primitiva). Sense anar gaire més lluny, Amazon ja fa molt temps que fa ús d’aquesta intel·ligència artificial per vendre’ns els seus productes sabent moltes coses de nosaltres. Igual que Spotify amb els seus “algorismes” que són capaços de muntar-nos una playlist amb els nostres gustos musicals. Qui no coneix la Siri, d’Apple? O l’Alexa? I ara un dels productes estrella és ChatGPT, que és capaç d’escriure articles científics, fer treballs per l’institut, escriure poemes, cançons, llibres o, fins i tot, guions de pel·lícules.

Estem, com bé diu Lovelock, en els inicis d’una nova era, l’era de la hiperintel·ligència, on hi ha uns “éssers” capaços de pensar 10 mil cops més ràpid que nosaltres. On ens portarà tot això? Lovelock, fa un plantejament. Jo, personalment, no en tinc ni idea. El que sí que tinc clar és la primera conclusió a la qual he arribat i que avui vull compartir.

On ens ha de portar la Intel·ligència Artificial?

Aquí cadascú té la seva visió. N’hi ha que veuen que molts llocs de treball seran substituïts per aquests nous “éssers”. D’altres diuen que hi haurà nous llocs de treball que hauran de ser ocupats per les persones i altres són més catastrofistes i veuen la fi de l’ésser humà. Fins i tot, al Parlament Europeu hi ha un grup d’experts que tenen la tasca d’aportar totes les dades necessàries per poder legislar sobre el tema.

Personalment, estic convençut que canvis ens portarà. De fet, ja n’està portant en diversos àmbits: industrials, educatius, mèdics, etc. I que, com totes les eines desenvolupades pels humans, serà utilitzada per millorar el nostre entorn, però també perquè uns quants en treguin un profit a costa de la resta.

Avui em centraré en una d’aquestes eines de la qual us parlava fa un moment: ChatGPT. Com deia, ChatGPT és un xat on pots fer qualsevol pregunta i rebre una resposta força ben elaborada. Jo he tingut converses de molts tipus amb ChatGPT, fins i tot de caràcter teològic.

També dic que és més divertit tenir aquestes converses amb una persona humana, però també és cert que la informació que aporta és espectacular i, a més, presentada amb certa base i amb aparent fonament. Això sí, al final, com el mateix sistema diu i reconeix, es tracta (faig còpia literal del que el sistema diu) “d’un model de llenguatge d’intel·ligència artificial que no té creences ni emocions i que no té un cos físic o ànima que pugui ser salvada o afectada per creences religioses”.

Per tant, no hauria de poder inferir sobre cap tema i, per tant, ser el més objectiu possible. I aquí és on em qüestiono: però el fet de ser un sistema alimentat amb certes informacions i no d’altres, no faria perdre aquesta objectivitat? Per què, llavors, el sistema al preguntar-li sobre si creu o no que té la salvació en Crist dona aquesta resposta? I aquí és on entra la perversitat humana: i no podríem alimentar ChatGPT, o qualsevol altre, de tal manera que totes les converses portin la persona a parlar de l’Evangeli? Uau, seria l’eina evangelística del moment! Seria perversa aquesta manipulació tenint en compte que és per una bona causa?

 

Llibertat

Llibertat. Per mi és la paraula clau. El mateix ChatGPT la descriu com “la capacitat d’actuar, pensar i parlar sense restriccions ni coercions. És l’estat de poder prendre les pròpies eleccions i decisions, sense estar obligat a fer alguna cosa en contra de la pròpia voluntat”. Des de l’Antic Testament fins al Nou Testament, el concepte de llibertat apareix en tot moment. Jesús també feia referència en molts moments a la llibertat i, sobretot, a què és el que ens faria veritablement lliures: 

Si us manteniu fidels a la meva paraula, sereu veritablement els meus deixebles; coneixereu la veritat, i la veritat us farà lliures. (Joan 8:31)

Ser veritablement lliures (com Jesús ens indica) i permetre que la resta del món sigui lliure crec que és un dels majors propòsits que podem tenir com a persones. Per tant, si aquesta “nova era hiperintel·ligent” ens ha de facilitar la llibertat, benvinguda sigui. Ara bé, que mai perdem de vista que aquests “nous éssers” han estat formats, creats i ideats per persones, amb tot el que això comporta (que cadascú extregui les seves conclusions). A partir d’aquí, que cadascú, en ple exercici de llibertat, que en faci el que consideri oportú.

Per cert, abans d’acabar només volia compartir alguns dels suggeriments que ChatGPT m’ha donat sobre què parlar amb relació a Intel·ligència Artificial i Jesús:

  • "La intel·ligència artificial i el futur de la fe: explorant el paper de la IA en la creença i la pràctica religiosa".
  • "La segona vinguda a l'era de la IA: com la tecnologia està donant forma a la nostra comprensió de la profecia dels temps finals".
  • "Les màquines poden creure en Jesús? Una exploració filosòfica de la IA i la teologia".
  • "Robots semblants a Crist: examinant les implicacions ètiques de la IA amb qualitats semblants a les humanes".
  • "L'Evangeli segons AI: com la intel·ligència artificial està remodelant l'educació i els discursos religiosos".
  • "De la teologia a la tecnologia: com la intel·ligència artificial està canviant la nostra comprensió de Jesucrist".

Són títols prou interessants, veritat? Només cal que li demaneu que desenvolupi el tema i en tindreu el contingut.

Comentaris