Responent amb amor: preparats per compartir la Bona Nova

Responent amb amor: preparats per compartir la Bona Nova

Aquest mes, l’últim del curs de Joves, a Friday's, hem estat explorant el tema "Compartir la Bona Nova". En aquest article, em centraré en una de les lliçons més importants que hem après: estar preparats per respondre amb respecte quan algú ens pregunta sobre la nostra esperança en Jesús. Basant-nos en 1 Pere 3:15-16, veurem com les nostres accions poden generar curiositat i com podem aprofitar aquestes oportunitats per compartir la nostra fe d'una manera amable i respectuosa.

Exemples bíblics de compartir la Bona Nova

Al llarg de la sèrie a Friday's, hem vist diversos exemples bíblics que ens mostren com compartir la Bona Nova. Aquests exemples ens ensenyen la importància de construir relacions i escoltar les històries dels altres abans de compartir la nostra fe.

Mateu

L'apòstol Mateu va ser un dels primers seguidors de Jesús. Quan va començar a seguir-lo, va organitzar una festa a casa seva i va convidar Jesús, els seus primers deixebles i un grup d'amics que no eren cristians. Aquesta trobada em recorda la importància de crear vincles amb persones que encara no coneixen Jesús. Mitjançant aquestes relacions, podem compartir la nostra fe de manera natural i significativa.

Pere

En el llibre dels Fets, trobem la història d'un somni que va tenir l'apòstol Pere i la seva experiència amb un oficial de l'exèrcit romà anomenat Corneli. Aquesta història t’ensenya que només tenim l'oportunitat de compartir la Bona Nova quan escoltem atentament la història dels altres. Pere va escoltar Corneli i va comprendre la seva situació abans de compartir el missatge de Jesús amb ell i la seva família.

Pau

L'apòstol Pau va tenir una experiència a Atenes, Grècia, on va aprofitar l'oportunitat per parlar sobre Jesús connectant els ídols que va veure en la zona amb la poesia local que coneixia. L'exemple de Pau ens desafia a prestar atenció a les persones i la cultura que ens envolta. Així, podem aprofitar les oportunitats per introduir Jesús a la conversa de manera rellevant.

Aquests exemples ens mostren que compartir la Bona Nova no es tracta només de parlar, sinó d'escoltar i entendre les persones que ens envolten. Això ens permet compartir la nostra fe de manera que ressoni amb les seves experiències i necessitats.

Història personal

Quan era adolescent, vaig decidir deixar-me créixer molt el cabell. Vaig afaitar els costats i la part posterior del cap, i vaig deixar que la part superior creixés lliurement. Un dia, un parell de noies em van oferir trenar-me els cabells. Em va semblar divertit i també volia captar l'atenció de les noies, així que vaig acceptar. Després de més de dues hores, el meu cabell estava completament trenat, i fins i tot van afegir comptes de plàstic de colors diferents a cada trena. Era un pentinat molt inusual, però m'agradava molt.

Això va passar durant la setmana, i aquell cap de setmana vaig anar a l'església. Allà, un home gran em va mirar amb una expressió molt seriosa i em va dir: "No saps que estàs fent plorar Jesús al cel quan et veu així?" Vaig quedar estupefacte. Per sort, vaig respondre amb respecte: "No, senyor. No crec que estigui fent això."

Més tard aquell mateix dia, vaig anar a l'església d'un amic. Quan vaig entrar, una dona gran em va mirar el cabell i em va preguntar: "Vas anar al viatge missioner amb el nostre grup? Vaig veure diversos nois tornar amb els cabells trenats així. Em va alegrar molt veure tants estudiants en aquell viatge missioner." Vaig somriure i li vaig respondre: "No, senyora. No vaig anar al viatge missioner, però sembla molt interessant."

Aquesta experiència em va fer reflexionar sobre com les nostres accions poden provocar preguntes molt diferents. Una persona pensava que el meu pentinat feia mal a Jesús, mentre que una altra pensava que significava que estava servint Jesús en un viatge missioner. La veritat era que només m'havia fet aquell pentinat per diversió.

Les nostres accions poden generar curiositat i preguntes dels altres. Quan vivim d'acord amb els ensenyaments de Jesús, és probable que la gent ens pregunti per què fem les coses de manera diferent. Aquestes preguntes són oportunitats per compartir la nostra fe i explicar la nostra esperança en Jesús. Estar preparats per respondre amb amor i respecte és essencial per aprofitar aquestes oportunitats.

1 Pere 3:15-16

Crec que el passatge de 1 Pere 3:15-16 té una gran rellevància per a les nostres vides com a cristians.

1 Pere 3:15-16 (BCI):

15 Reconegueu en els vostres cors el Crist com a Senyor; estigueu sempre a punt per a donar una resposta a tothom qui us demani raó de la vostra esperança. 16 Però feu-ho suaument i amb respecte, mantenint la rectitud de consciència; així quedaran confosos els qui ara us calumnien, els qui us difamen per la vostra recta manera de viure en Crist.

Aquest passatge ens ensenya diverses lliçons importants:

  • Reconèixer Crist com a Senyor: Pere ens diu que hem de reconèixer Crist com a Senyor en els nostres cors. Això significa posar Jesús al centre de les nostres vides i seguir els seus ensenyaments. Quan ho fem, la nostra manera de viure serà diferent de la dels altres, i aquesta diferència pot despertar la curiositat de la gent.
  • Estar sempre a punt: Hem d’estar sempre a punt per donar una resposta a tothom qui ens demani raó de la nostra esperança. Això no vol dir que haguem de tenir respostes teològiques complexes, sinó que hem de ser capaços d’explicar de manera senzilla i clara per què creiem en Jesús i com la nostra fe afecta les nostres vides.
  • Respondre suaument i amb respecte: Pere ens exhorta a respondre a les preguntes amb suavitat i respecte. Això significa que no hem de ser arrogants ni defensius quan parlem de la nostra fe. En canvi, hem de ser amables i respectuosos, tractant els altres amb dignitat independentment de les seves creences.
  • Mantenir la rectitud de consciència: Finalment, Pere ens diu que hem de mantenir la rectitud de consciència. Això implica viure de manera que les nostres accions siguin coherents amb les nostres paraules. Quan vivim d’acord amb els ensenyaments de Jesús, la nostra bona conducta parlarà per nosaltres i pot fer que els altres es qüestionin les seves crítiques o malentesos sobre la fe cristiana.

Aquest passatge ens recorda la importància de viure com Jesús i estar preparats per explicar la nostra fe d’una manera que sigui respectuosa i amorosa. Quan ho fem, podem influir positivament en les persones que ens envolten i compartir la Bona Nova d’una manera efectiva i significativa.

Aplicació pràctica

A continuació, t’ofereixo alguns consells pràctics per viure com Jesús cada dia i subratllo la importància de passar temps amb les escriptures i estar preparats per respondre a les preguntes.

Consells pràctics per viure com Jesús diàriament:

  1. Amor i compassió: Una de les característiques més importants de Jesús va ser el seu amor i compassió per tothom, especialment per aquells que estaven marginats o patien. Intenta mostrar aquest mateix amor i compassió a les persones que t'envolten, sigui a la família, amics, companys de feina o desconeguts.
  2. Humilitat: Jesús va viure una vida d'humilitat, posant les necessitats dels altres per sobre de les seves. Practica la humilitat en les teves interaccions diàries, escoltant els altres i ajudant quan puguis.
  3. Perdó: Una part clau dels ensenyaments de Jesús és el perdó. Perdona aquells que t'han fet mal i demana perdó quan tu hagis fet mal a algú. El perdó allibera i construeix ponts.
  4. Servei: Jesús va dir que havia vingut per servir, no per ser servit. Busca maneres de servir als altres en la teva comunitat, ja sigui a través de voluntariat, ajuda a un veí o simplement estant disponible per escoltar i donar suport.
  5. Oració: La vida de Jesús estava marcada per la pregària constant. Dedica temps diari a la pregària, parlant amb Déu i buscant la seva guia en la teva vida.

Importància de passar temps amb les escriptures i esperar preguntes:

Passar temps amb les escriptures és fonamental per conèixer millor Jesús i els seus ensenyaments. Quan dediquem temps a llegir i estudiar la Bíblia, creixem en la nostra fe i entenem millor com viure d'acord amb els principis de Jesús. Això no només enriqueix la nostra vida espiritual, sinó que també ens prepara per respondre a les preguntes que altres puguin tenir sobre la nostra fe.

  • Lectura diària: Intenta establir una rutina diària de lectura bíblica. Pots seguir un pla de lectura que et porti a través dels evangelis per conèixer millor la vida i els ensenyaments de Jesús.
  • Estudi en Grup: Participar en grups d'estudi bíblic pot ser molt enriquidor. Pots aprendre de les perspectives dels altres i aprofundir en el teu coneixement de les escriptures.
  • Memorització de versets: Memoritzar passatges clau de la Bíblia et pot ajudar a tenir sempre a mà les paraules de Jesús quan necessitis respondre a una pregunta o buscar orientació.
  • Esperar preguntes: Si vius de manera diferent perquè segueixes Jesús, la gent notarà aquesta diferència. Sigues conscient que les teves accions poden generar curiositat i estar preparat per respondre amb amor i respecte. No cal donar respostes llargues o complicades; sovint, una resposta senzilla i sincera és la més efectiva.
     

Conclusió

Hem recorregut un camí significatiu en aquest article, explorant com podem compartir la Bona Nova de Jesús de manera efectiva i respectuosa. Recordem els punts principals que hem tractat:

  1. Reconèixer Crist com a Senyor: La nostra vida ha de reflectir la nostra fe en Jesús. Quan reconeixem Crist com a Senyor en els nostres cors, la nostra manera de viure serà diferent, i això despertarà la curiositat de la gent que ens envolta.
  2. Estar preparats per respondre: Hem d’estar sempre a punt per donar una resposta a tothom qui ens demani raó de la nostra esperança. Això implica tenir una comprensió clara i senzilla de la nostra fe que puguem compartir amb altres.
  3. Respondre amb suavitat i respecte: És fonamental que les nostres respostes siguin donades amb amor i respecte. Això no només mostra la nostra fe, sinó que també reflecteix el caràcter de Jesús en nosaltres.
  4. Viure amb una bona consciència: La nostra conducta ha de ser coherent amb la nostra fe. Quan vivim d’acord amb els ensenyaments de Jesús, la nostra vida parla per nosaltres i pot fer que els altres es qüestionin les seves crítiques o malentesos sobre la fe cristiana.
  5. Aplicació pràctica: Viure com Jesús cada dia implica amor, humilitat, perdó, servei i pregària. Passar temps amb les escriptures ens ajuda a conèixer millor Jesús i a estar preparats per respondre a les preguntes que altres puguin tenir sobre la nostra fe.

Com a cristians, tenim el privilegi i la responsabilitat de compartir la Bona Nova de Jesús amb els altres. T’animo a viure de manera que la teva fe sigui visible per a tothom. Aprofita cada oportunitat per compartir la teva esperança en Jesús, sempre amb suavitat i respecte.

Posem en pràctica els ensenyaments de Jesús en la nostra vida diària, dediquem temps a la pregària i a l'estudi de les escriptures, i estiguem preparats per respondre a les preguntes amb amor i respecte. Quan vivim de manera coherent amb la nostra fe, podem influir positivament en les persones que ens envolten i ajudar-los a conèixer la veritable essència de Jesús.

 

Com pots estar més preparat per respondre amb suavitat i respecte a les preguntes sobre la teva fe?

Comentaris